Quant a Transmissions

Pàgina web del documental Transmissions. Memòries de Lluís Sala.

Transmissions. 10 anys

Destacades

Coincidint amb el desé aniversari de l’estrena del documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala”, posem en obert per a tot el públic el material inèdit del rodatge realitzat durant la primavera i estiu de l’any 2012. Son les entrevistes als seus dos protagonistes, Lluís Sala Sala (Callús 1914-2014) i Felicitat Baraldés Portí (Santpedor 1922-Súria, 2019).

Es tracta de més de set hores i mitja de filmacions, bàsicament les entrevistes als protagonistes, que hem editat i ordenat per posar-les a l’abast de tothom, a partir d’un centenar aproximat de clips originals. A partir d’avui, i durant els propers dies anirem compartint els vídeos sencers de les entrevistes, així com els fragments més significatius. Avui iniciem aquest projecte amb l’entrevista a Felicitat Baraldés Portí, d’uns 40 minuts de durada.

Felicitat Baraldés Portí (Santpedor, 2022- Súria, 2019), va néixer a de Cal Saleta i va ser la tercera de set germans. L’entrevista es centra en la mort del seu germà gran, de la Lleva del Biberó, Anton Baraldés Portí, al front del Segre, al turó de lo Morinyol, entre Bellmunt i La Sentiu, el 23 de maig de 1938, i de com ho va viure la família. El Ton continua avui dia desaparegut. L’entrevista també repassa la seva infantesa a l’escola de Santpedor, l’esclat de la guerra i les conseqüències que va tenir al poble, el assassinats a la rereguarda, com van amagar un oncle seu (germà de la Salle Bonanova), el paper de la religió, el pas del front per Santpedor, la postguerra i el paper de l’església i la falange, el silenci durant el franquisme, les trobades dels supervivents de la Lleva del Biberó, la tasca del seu marit com a recuperador de la memòria republicana i les visites a indrets de memòria fetes a partir dels anys 70. Durant l’entrevista també es parla sovint del poble de Callús, on va viure des de que es va casar amb el Lluís Sala Sala i fins a pràcticament la seva mort, el 28 de febrer de 2019.

lluis feli ent

L’entrevista fou enregistrada a Callús el 28 de maig de 2012 i va ser feta per la periodista Yolanda Viñals Verdes. La realització va anar a càrrec de Núria Campabadal Turmo, amb la participació de Cristina Pérez Ruiz com a càmera i colorista, i Joan Riba Roque en el so directe. La producció del documental va anar a càrrec de la Fundació Aplicació,

El documental fou estrenat a Callús, l’octubre de 2012, i des d’aleshores se n’han realitzat més de 30 presentacions arreu de Catalunya, inclosa la del Museu d’Història de Catalunya, el setembre de 2013. El març de 2014 es va emetre pel programa “El Documental” del canal 33 i el juny de 2015 es va posar en obert a la plataforma vimeo. Les edicions de les entrevistes s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració de Memorial Democràtic de la Generalitat.

“Transmissions. Memòries de Lluís Sala” recupera el testimoni de Lluís Sala, que va fer la Guerra Civil a la 27a Divisió, La Bruixa, enquadrat en una secció de transmissions. Va participar en les principals batalles del conflicte: el front d’Aragó, la batalla de Terol, el front del Segre o la batalla de l’Ebre. S’exilià a França on fou internat en els camps de concentració de Sant Llorenç de Cerdans i Septfonds.

El dia a dia d’un combatent republicà al twitter arriba al final

Destacades

El 15 de maig va acabar una de les feines de les quals me’n sento més satisfet, per la seva necessitat de constància i perseverància. Una constància i perseverància que poc tenen a veure amb les del seu protagonista, el soldat republicà Lluís Sala Sala, i el que hem narrat via tuiter i facebook: 771 dies al front i a l’exili des de l’abril de 1937 i al maig de 1939.

Aquesta satisfacció ho és també perquè aquest dietari quedarà escrit a la xarxa, sota les etiquetes #LluisSalaDietari #27div, una informació socialitzada i memòria compartida: 238 tuits, més de 43.000 caràcters, un tuit de mitjana cada 3 dies i 41 piulades compartides amb imatges, fotos i documents. 

Aquest exercici ens ha permés, entre d’altres, copsar la temporalitat dels ritmes de la guerra, com ja explicava George Orwell en el seu “Homenatge a Catalunya”: l’aborriment del front, lluny de tota heroïcitat i epopeia. Del que passa a primera línea de foc quan sembla que res hi passa. Dels 771 dies de viatge, l’avi no va estar gaire més de 10 dies en combat directe. La resta vagar, errar, llargues caminades, i pujar i baixar de camions que els transportaven amuntegats a indrets dels que després de fer quilòmetres tornaven sense més, i precisament això, tornar, era el millor que els hi podia passar.

Innebitable també emmirallat-te en aquests dos anys i veure el que hacanviat el teu entorn en tant temps : dues mudances, tres canvis de feina, canvis de relacions, una república proclamada, eleccions, canvis de governs, judicis, lligues del Barça… Fins i tot tuiter ha doblat el nombre dels caràcters en aquest període, cosa que ens ha permés poder narrar amb més fluïdesa els fets.

Però entre tots ells, el record de la dona que va acompanyar el meu avi durant gairebé 75 anys. La meva àvia, Felicitat Baraldés Porti, va morir just dos mesos i mig abans d’acabar aquest viatge que hem fet coincidir amb els 80 anys dels fets que hem explicat, dia a dia.

De tots els tuits, el que ha tingut més impressions va ser el primer, del dia 5 d’abril de 2017, d’entre tot el que ha obtingut més likes, el del passat 3 de maig de 2019, mentre que el tuit sense imatges més difós va ser el del 25 de novembre de 2018.

Un cop acabat aquest dietari, el compte a partir d’ara es tranforma en un altre projecte que iniciarem aviat, també relacionat amb el protagonista Lluís Sala i Sala i la seva vida de combatent i historiador. Però no creieu, ja estic pensant en una nova edició del dietari, coincidint potser en els 85, 90 o centenari de la Guerra Civil (el 2036!) en una versió més extesa i completa de les vivències de l’avi.

Diu la Marta Marín-Dòmine que “Qui erra recorda els paisatges, qui arrela recorda els anys”. La memòria de l’avi sobre la guerra era un gran erratge, un viatge, d’un pagès que mai havia sortit del seu paisatge quotidià, i potser d’aquesta nova experiència per ell va sorgir la necessitat d’anotar cada dia, els paisatges per on errava, els llocs on dormia, els moments que vivia, sabent que si tenia la sort de tornar i tornava, hauria de compartir aquestes vivències.

Felicitat Baraldés Purtí (1922-2019)

Destacades

El passat dijous 28 de febrer va morir a Súria Felicitat Baraldés Purtí als 96 anys. Vídua de Lluís Sala Sala de Callús, protagonista del documental “Transmissions” i sergent de la 27Div. Felicitat Baraldés Purtí també és protagonista del documental en el qual en explica com el seu germà Ton va morir en els combats del Front del Segre, prop de La Sentiu i com la família segueix sense saber, 80 anys després, on va ser enterrat. 

Publiquem el text que es va llegir al final del seu funeral i que pretèn ser un homenatge a totes les dones de la seva generació.

“Gràcies a tota la família i amics per venir.

La Felicitat com el seu nom diu era una dona feliç, va viure una vida plena, i també era una dona forta, com les dones de la seva generació. Aquests darrers dies semblava voler aferrar-se a la vida. Va ser un dona d’una generació que les va passar de tots colors i va saber tirar endavant amb una forta resiliència, sobreposant-se a diversitats i dificultats.

Una generació que anava a peu a l’escola, ella amb les seves germanes, des de Cal Saleta fins a Santpedor, que ajudava fer feines del camp i del bestiar a la resta de la família. Va poder anar a Barcelona a veure les llums de l’exposició del 29, acompanyada de la mestra amb la mestra Doña Juanita, allotjant-se a casa seva, una cosa impensable avui dia i aprendre el català durant la Segona República.

Va ser una generació de dones que va haver d’enviar els seus fills i germans als fronts de la Guerra, molts dels quals no van tornar mai, com el seu estimat germà Ton, i que van haver de callar durant la postguerra, sobrevivint com es podia i criant uns fills i filles amb la certesa clara que, com cantava Raimon, no eren “d’eixe món”.

Una generació de dones de pagès que van anar a viure al poble, la felicitat amb el Lluïset de Cal Filosa va tenir una filla, quan encara es tenien a casa amb l’ajuda del metge, amb els perills que això comportava i es banyaven els nens sense aigua corrent, només amb una palangana.

Una generació que va haver de treballar molt, a casa, al negoci familiar, a la fàbrica i sinó n’hi hagués prou anant a fer botifarres, com feia l’àvia quan es matava el porc a Cal Magí, Cal Francisquet, El Cortès o a la Torre del Riera.

Les feines les compatibilitzaven amb l’hort, sembrant, regant, triant mongetes tendres i desgranant pèsols, faves i magranes. Vivien a Callús, però l’ànima de pagès no l’havien perdut mai i van inventar el reciclatge molt abans d’aquestes campanyes d’avui en dia que ens diuen que “cada cosa al seu lloc”.

Amb la jubilació amb l’avi van recórrer els indrets de la guerra, fent memòria abans que ningú. Van poder viatjar per Europa, veure la Margaret Thatcher, el Mur de Berlin encara dempeus o passejar-se pel Danubi en barca. Amb els nets sempre hi tenies una rialla, un caliu i t’estimàvem moltíssim.

Aquests darrers anys a Súria, has estat recolzada més que mai per la teva filla que t’ha cuidat com ningú i ens hem pogut fer moltes hores companyia. Amb les amigues i les tietes al vespre jugàveu al domino i a l’estiu passat encara vas poder anar al Pla del Lledoners a reivindicar la llibertat.

Cada cop que algú se’n va marxa una manera de veure el món, amb un llenguatge propi, singular i genuí. Et trobarem molt a faltar. T’estimem i descansa en pau.”

D0qn3DbXQAAynwh

 

Als 80 anys de la retirada del Front d’Aragó de la 27Div

Destacades

El dia 27 de març de 1938 l’exèrcit franquista arriba a Massalcoreig, primera localitat catalana ocupada pels feixistes.

En aquell mateix moment, restes de la 27 Div, entre elles la 122 Brigada Mixta, es troben encara al centre de la província de Terol, a tocar del front, cada vegada més aïllats de la resta de l’Exèrcit de l’Est.

DGKMaqRW0AAoHQT

DUuGSlxUMAAvbbL

A l’últim moment, el dia 28 d’abril, les restes de l’exèrcit republicà comencen una heroica retirada en camions, que durarà més de 36 h, més de 400 km, gairebé sense descans.

El que no saben els soldats de la Bruixa és que el destí final del seu viatge és el mateix que acaben de deixar: la primera línia de front. Aquesta vegada a la defensa de Lleida.

Els dies 28 i 29 d’abril intentarem resseguir aquest mateix recorregut a tuiter amb el hashtag #80anysretiradaArago

Amb el FrotnEn vermell la línia de front aproximada (27 de març de 1938). En verd el recorregut dels homes de la 122BM de la 27Div.

Projecció de “Transmissions” a Tortosa

El documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” torna a les Terres de l’Ebre. El proper dijous 16 de novembre a les 17h, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, dins de les IIIes Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, projectarem el documental i parlarem de cinema i Guerra Civil, juntament amb Oriol Gracià, periodista i Isona Passola, directora de l’Acadèmia del CinemaCatalà. També presentarem la transcripció del dietari de Lluís Sala que podeu seguir al twitter @transdocumental.

CDR TRIPTIC JORNADES PATRIMONI LITERARI EBRENC 2017CDR TRIPTIC JORNADES PATRIMONI LITERARI EBRENC 2017

Projecció de “Transmissions” a l’Arizona State University

El documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” creua fronteres i oceans i es presenta, el proper 15 de novembre, a la Arizona State University dins del festival SPAGrad, organitzat per la School of International Letters and Cultures. Una mostra en la qual es projectaran diversos films relacionats amb la cultura llatina.

El documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” cruza fronteras y océanos y se presenta, el próximo 15 de Noviembre, en la Arizona State University dentro del festival SPAGrad, organitzado por la School of International Letters and Cultures. Una muestra en la que se proyectarán varios films relacionados con la cultura latina.

SPAGrad_FilmFestivalbaixa

Segueix el dia a dia d’un combatent republicà al twitter @transdocumental

Destacades

Enguany es commemora el 80è aniversari de la Guerra Civil. Coincidint amb l’efemèride del 5 d’abril de 1937, dia en què Lluís Sala és cridat a files, el compte de twitter @transdocumental ha començat a piular el dietari que va deixar escrit just acabada la guerra, a partir d’anotacions fetes sobre el terreny.

El projecte finalitzarà el maig de 2019 i cada piulada coincidirà amb el 80è aniversari en què fou escrita. Així, podrem seguir el recorregut de Lluís Sala pels principals escenaris del front de l’Aragó, Segre i Ebre, sempre dins la 122BM integrada dins la 27a Divisió, coneguda com la Bruixa. Les úniques llicències permeses seran la inclusió de fotografies del fons personal i material de l’època del protagonista.

Les piulades es poden seguir també a través dels hashtags #LluisSalaDietari i #27div 

Gràcies per seguir-nos @transdocumentalLLuis Sala

29 de juny de 2015, Transmissions disponible a la xarxa

Destacades

El 29 de juny de 1915 va néixer Lluís Sala Sala a la masia de Cal Filosa de Callús. Coincidint amb el centenari del seu naixement posem en obert a la xarxa el documental al complert, que podeu veure aquíTransmissionsTOT CENTENARIboonline

Transmissions és un documental de la FUNDACIÓ APLICACIÓ DE CALLÚS. Direcció i producció: JORDI ALGUÉ SALA. Realització i edició: NÚRIA CAMPABADAL TURMO. Guió: JORDI ALGUÉ i NÚRIA CAMPABADAL. Directora de fotografia: CRISTINA PÉREZ RUIZ. So directe: JOAN RIBA ROQUE. Música: JOSEP SALA COLOM. Post-producció de so: PERE JURADO PAREDES. Assessorament i entrevistes: YOLANDA VIÑALS VERDES. Documentació: ROBERTA TENCI. Disseny gràfic: JUSTO NIETO ARMUÑA.

21 de juny – Ruta “La guerra a la reraguarda” i projecció del documental

Transmissions CENTENARI lluis sala

Aquest diumenge 21 de juny ens unim per la memòria històrica de la Guerra Civil. Coincidint amb el mes del centenari  del naixement de Lluís Sala Sala (Callús, 1915-2014), tornem a realitzar el doble programa de ruta per Gràcia i projecció del documental. Aquest serà un dels primers actes que anirem programant al llarg d’aquest any per a commemorar els cent anys del naixement de Lluís Sala, el 29 de juny de 1915.

Un recorregut històric a càrrec d’ANDRONAcultura, que posarà en valor la vida de reraguarda durant la contesa al barri de Gràcia i seguidament, a la galeria Untitledbcn, projecció del documental “Transmissions”, de l’historiador i documentalista, Jordi Algué Sala, director del documental que ens acosta el particular testimoni del seu avi.

Preu: 12 €. Cal una reserva prèvia abans de dissabte 20 de juny a: 

info@andronacultura.com

La ruta “La Guerra a la reraguarda” s’inicia als Jardinets de Gràcia, davant de l’edifici que albergà la Junta de Defensa Passiva de Catalunya. La primera aturada serà a la cantonada del carrer Perill amb carrer Venus, escenari dels bombardejos al barri, i seguidament partirem cap a la Plaça del Raspall on tractarem la construcció de refugis. La següent aturada serà a Travessera de Gràcia, on aprofundirem en temes com la indústria armamentística al barri i l’avituallament de la població en temps de guerra. Finalment, acabarem a la Plaça del Diamant on plantejarem l’estat actual de la qüestió en matèria de difusió de la memòria històrica de la Guerra Civil.

“Transmissions” recupera el testimoni d’un dels darrers supervivents de la Guerra Civil. En Lluís Sala té 98 anys i va fer la Guerra Civil a la 27a Divisió, enquadrat en una secció de transmissions i participant a les principals batalles. A partir dels anys 70 es comença a interessar per la guerra i n’acaba fent un dels principals leitmotivs. “Transmissions” també és una reflexió sobre els processos de memòria històrica realitzats al nostre país i un homenatge als pioners de la seva recuperació a partir dels anys setanta i vuitanta.

Una magnífica oportunitat per honrar qui va combatre la injustícia de la guerra, i rebutjar un cop més l’oblit que s’ha imposat sobre la memòria d’una generació que alguns voldrien obviar com si mai hagués existit.