Projecció de “Transmissions” a Tortosa

El documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” torna a les Terres de l’Ebre. El proper dijous 16 de novembre a les 17h, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, dins de les IIIes Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, projectarem el documental i parlarem de cinema i Guerra Civil, juntament amb Oriol Gracià, periodista i Isona Passola, directora de l’Acadèmia del CinemaCatalà. També presentarem la transcripció del dietari de Lluís Sala que podeu seguir al twitter @transdocumental.

CDR TRIPTIC JORNADES PATRIMONI LITERARI EBRENC 2017CDR TRIPTIC JORNADES PATRIMONI LITERARI EBRENC 2017

Projecció de “Transmissions” a l’Arizona State University

El documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” creua fronteres i oceans i es presenta, el proper 15 de novembre, a la Arizona State University dins del festival SPAGrad, organitzat per la School of International Letters and Cultures. Una mostra en la qual es projectaran diversos films relacionats amb la cultura llatina.

El documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” cruza fronteras y océanos y se presenta, el próximo 15 de Noviembre, en la Arizona State University dentro del festival SPAGrad, organitzado por la School of International Letters and Cultures. Una muestra en la que se proyectarán varios films relacionados con la cultura latina.

SPAGrad_FilmFestivalbaixa

Segueix el dia a dia d’un combatent republicà al twitter @transdocumental

Destacades

Enguany es commemora el 80è aniversari de la Guerra Civil. Coincidint amb l’efemèride del 5 d’abril de 1937, dia en què Lluís Sala és cridat a files, el compte de twitter @transdocumental ha començat a piular el dietari que va deixar escrit just acabada la guerra, a partir d’anotacions fetes sobre el terreny.

El projecte finalitzarà el maig de 2019 i cada piulada coincidirà amb el 80è aniversari en què fou escrita. Així, podrem seguir el recorregut de Lluís Sala pels principals escenaris del front de l’Aragó, Segre i Ebre, sempre dins la 122BM integrada dins la 27a Divisió, coneguda com la Bruixa. Les úniques llicències permeses seran la inclusió de fotografies del fons personal i material de l’època del protagonista.

Les piulades es poden seguir també a través dels hashtags #LluisSalaDietari i #27div 

Gràcies per seguir-nos @transdocumentalLLuis Sala

21 de juny – Ruta “La guerra a la reraguarda” i projecció del documental

Transmissions CENTENARI lluis sala

Aquest diumenge 21 de juny ens unim per la memòria històrica de la Guerra Civil. Coincidint amb el mes del centenari  del naixement de Lluís Sala Sala (Callús, 1915-2014), tornem a realitzar el doble programa de ruta per Gràcia i projecció del documental. Aquest serà un dels primers actes que anirem programant al llarg d’aquest any per a commemorar els cent anys del naixement de Lluís Sala, el 29 de juny de 1915.

Un recorregut històric a càrrec d’ANDRONAcultura, que posarà en valor la vida de reraguarda durant la contesa al barri de Gràcia i seguidament, a la galeria Untitledbcn, projecció del documental “Transmissions”, de l’historiador i documentalista, Jordi Algué Sala, director del documental que ens acosta el particular testimoni del seu avi.

Preu: 12 €. Cal una reserva prèvia abans de dissabte 20 de juny a: 

info@andronacultura.com

La ruta “La Guerra a la reraguarda” s’inicia als Jardinets de Gràcia, davant de l’edifici que albergà la Junta de Defensa Passiva de Catalunya. La primera aturada serà a la cantonada del carrer Perill amb carrer Venus, escenari dels bombardejos al barri, i seguidament partirem cap a la Plaça del Raspall on tractarem la construcció de refugis. La següent aturada serà a Travessera de Gràcia, on aprofundirem en temes com la indústria armamentística al barri i l’avituallament de la població en temps de guerra. Finalment, acabarem a la Plaça del Diamant on plantejarem l’estat actual de la qüestió en matèria de difusió de la memòria històrica de la Guerra Civil.

“Transmissions” recupera el testimoni d’un dels darrers supervivents de la Guerra Civil. En Lluís Sala té 98 anys i va fer la Guerra Civil a la 27a Divisió, enquadrat en una secció de transmissions i participant a les principals batalles. A partir dels anys 70 es comença a interessar per la guerra i n’acaba fent un dels principals leitmotivs. “Transmissions” també és una reflexió sobre els processos de memòria històrica realitzats al nostre país i un homenatge als pioners de la seva recuperació a partir dels anys setanta i vuitanta.

Una magnífica oportunitat per honrar qui va combatre la injustícia de la guerra, i rebutjar un cop més l’oblit que s’ha imposat sobre la memòria d’una generació que alguns voldrien obviar com si mai hagués existit.

Transmissions a Sant Joan de les Abadesses

Aquest dissabte, 18 d’octubre, a les set de la tarda, presentem el documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses.

Coincidint amb el segon aniversari de l’estrena a Callús portem l’audiovisual a un dels indrets que marcà el camí de retorn a través dels Pirineus del protagonista del documental, Lluís Sala.

Us hi esperem!

Cartel Transmissions 2vers. 101013 sin logos

26 de juny – Transmissions al Curt-Redó Film Festival

Aquest proper dijous, 26 de juny, a les 22:00h, presentem el documental al CURT-REDÓ FILM FESTIVAL, a Campredó (Baix Ebre). L’entrada és lliure. El festival es desenvolupa a la plaça de l’Església i el documental es presentarà conjuntament amb dos curts. Ens agrada tornar a les Terres de l’Ebre i més en aquesta ocasió dins d’un festival de cinema fet a casa.

Més informació aquí.

Us hi esperem!

10490209_10152269696997663_2041156881_n

Presentació a Espolla, 18 d’abril

Aquest divendres 18 d’abril portem el documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” a la frontera, a Espolla, a l’Alt Empordà, a les 22:00h a la Sala de la Fraternal.

L’acte s’inscriu dins el 75è aniversari de l’Exili que organitza l’Ajuntament d’Espolla i  inclou la inauguració de la Placeta de l’exili i la presentació del llibre Camí d’Argelers el dissabte 19 d’abril.

Es tracta de la primera presentació a les comarques de Girona i ens agrada molt ser a prop dels amics de l’Empordà i dels camins que van trepitjar Lluís Sala i milers refugiats republicans ara fa 75 anys.

Entrada lliure, us hi esperem!
Transmissions

Cartell presentació Espolla

 

 

Tornem a l’inici. Presentació a Roquetes, Baix Ebre.

Aquest dijous 26 de març a La Lira de Roquetes projectem el documental Transmissions a dos quarts de 10 del vespre.

Cartell febrer Transmissions

 

Ens fa especial il·lusió ser a Roquetes, on Lluís Sala va fer la instrucció abans d’anar al front, l’abril de 1937 com ho recull el seu diari de guerra.

IMG_0944

 

Allà va ser-hi fins el dia 4 de juny quan va ser traslladat a l’aquarterament que hi havia al Castell de Tortosa on hi restaren fins el dia 19 de juny, data en què agafaren el tren cap al front, cap a Grañén (Osca).

 

 “Ens van tenir dos mesos i mig allà i quan ens varen portar al front encara no sabíem què era un fusell. Encara no ens en havien ensenyat mai cap. Només ens ensenyaven a marcar el pas i res més.” 

“Vam anar-hi en tren, tot bé. Vam arribar un dia al vespre. Havíem marxat un matí d’aquí a Barcelona i vam arribar al vespre a Tortosa. I sé que en lloc de portar-nos a un “quartel” ens van portar a un cinema d’allà dintre a Tortosa i vam dormir a les butaques del cine. I el dia abans havia anat l’aviació del Franco a bombardejar Tortosa. I llavors l’endemà ja ens van traslladar a Roquetes, que és a mitja hora de Tortosa i allà hi ha un observatori del firmament molt important, doncs a sota l’observatori hi havia un convent de frares i aquell convent de frares el van fer servir per “quartel”, ens van portar allà. Però estava tot tant, tant, tant desorganitzat que ens van donar un parell de mantes a cada un i ens van dir: <<si trobeu un “puesto” per anar a dormir hi podeu anar amb tota tranquil·litat, no heu de venir aquí al “quartel”.>>

“I sí, vam buscar allà tocant el riu Ebre, allà a Tortosa al carrer Indústria en una barriada que en diuen Les Ferreries, vam trobar com una fonda, posada, com un hostal: Posada La Aragonesa, i ens hi van voler i ens van deixar a davant d’aquest. Ells tenien com un restaurant i una altra caseta a l’altre cantó del carrer i allà als baixos d’aquella casa ens van deixar dormir als set que anàvem d’aquí a Callús i dos que se’ns van afegir de Navarcles.” 

“El dissabte a la tarda et deixaven marxar i t’havies de pagar el viatge, això sí. I  venies i t’estaves tot el diumenge aquí però el diumenge al vespre ja te n’havies d’anar a dormir a Barcelona per agafar el primer tren que sortia de l’estació de França cap a Tortosa el dilluns al matí, per arribar a les deu o onze a Tortosa.”

 “En un d’aquests dissabtes que et donaven permís un va marxar cap a Xile. Llavors n’hi va haver dos, un feia d’escrivent i ja es va “enxufar” en unes oficines de Tortosa, militars; i un altre que era xofer també ja es va “enxufar” a portar un camió. Vet aquí que dels set i dos nou que érem amb aquells dos de Navarcles ja només quedàvem sis.”

 

Lluís Sala, a la segona fila al centre, amb Joan Farreras a la seva esquerra i dos companys més, al pati del convent de frares de l'Observatori de l'Ebre (Roquetes)

Lluís Sala, a la segona fila al centre, amb Joan Farreras a la seva esquerra i dos companys més, al pati del convent de frares de l’Observatori de l’Ebre (Roquetes)

El mateix espai de la fotografia a dia d'avui. La font va ser desplaçada al centre del pati en una remodelació posterior.

El mateix espai de la fotografia a dia d’avui. La font va ser desplaçada al centre del pati en una remodelació posterior.

 

Als darrers anys del segle XIX, la Companyia de Jesús va planificar la fundació de tres institucions dedicades a les ciències a Roquetes (Baix Ebre), prop de les facultats de Filosofia i Teologia que tenia a Jesús (Tortosa). Aquesta planificació va cristal·litzar en la creació de l’Observatori de l’Ebre, el Laboratori Químic i el Laboratori Biològic.

L’Observatori de l’Ebre va ser la primera de les tres institucions que va veure la llum el 1904. Es va ubicar prop de casa de camp de Sant Josep que la companyia tenia a Roquetes des de 1888. Els jesuïtes s’encarregaven del seu funcionament i aixecaren diversos pavellons meteorològics, elèctrics, sísmics, magnètics i astrofísics per a fer les observacions, una biblioteca i seminari. Al peu del turó aixecaren un edifici amb planta de ferradura, que era la residència dels frares. L’any 1916 les facultats de Filosofia i teologia es traslladaren a Barcelona, juntament amb el Laboratori i l’Institut Biològic, que amb el temps esdevindrien l’Institut Químic de Sarrià. Amb la dissolució de la Companyia de Jesús, l’any 1932 l’Observatori passà a dependre de la Diòcesis de Tortosa. fins que van ser expulsats d’Espanya a inicis de la República. Durant la Guerra Civil el Govern de la Generalitat n’assumí la gestió i la residència de frares fou habilitada per acollir els soldats republicans.

 Actualment l’edifici inclou la Bilbioteca Pública Mercè Lleixà i el casal d’avis de Roquetes.