Indrets.1 EL MERENGUE. Santuari de la lleva del biberó.

El Merengue és un petit turó situat al terme de Camarasa, a la Noguera. L’any 1938 era un dels límits del cap de pont de Balaguer, creat pels franquistes després de l’avanç fins al Segre. Des d’allí havia de començar la futura invasió de Catalunya. A final de maig, els republicans llançaren un atac per recuperar la zona on entraren en combat molts membres de la lleva del Biberó. La batalla s’allargà durant set dies i els republicans no aconseguiren el seu objectiu, tot deixant en el camp un gran nombre de baixes.

 

 

Indrets.2 L’EBRE. La batalla més llarga i cruent de la guerra.

El dia de 25 de juliol de 1938 va començar la batalla més decisiva de la guerra. Els republicans creuaren el riu aquella la nit i durant 15 dies ocuparen un bast territori, tot i que no aconseguiren arribar fins a Gandesa. L’exèrcit franquista presentà resistència i, en els 100 dies següents, va anar reconquerint tot el territori ocupat pels republicans. Les serres de Pàndols i de Cavalls, Corbera d’Ebre, Gandesa, Vilalba dels Arcs, La Fatarella o el Pinell de Brai són alguns dels indrets lligats per sempre més amb aquesta batalla, que havia de marcar definitivament la sort de la guerra.

 

Indrets.3 L’HOSTAL DE LA MUGA – SANT LLORENÇ DE CERDANS. L’arribada a França de milers de refugiats.

Després d’un periple de gairebé un mes, a inici de febrer de 1939, els protagonistes creuen la frontera amb França. Ho fan després d’un últim recorregut, muntanyes a través, tot passant prop de l’Hostal de la Muga, un antic casalot, avui derruït, situat just a la frontera i que durant molts anys va allotjar maquis, contrabandistes i exiliats. El primer poble que troben és Sant Llorenç de Cerdans on 5.000 refugiats, la majoria soldats, són internats en un camp provisional sense les mínimes condicions per viure-hi.

Indrets.4 SEPTFONDS. La història s’uneix amb la Segona Guerra Mundial.

El camp de Septfonds, també conegut com a Camp de Judes, està situat a l’interior de França, a 300 kilòmetres de la frontera, dins del departament del Tarn et Garonne. Forma part del conjunt de camps (com Barcarès, Brams o Gurs) que les autoritats franceses construïren per allotjar a milers de refugiats. Molts d’ells, com el Tista i el Pessarrodona, acabaran en batallons de treball i, més tard, amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial, aquests camps serviran per recloure a jueus que seran deportats a Auswitch. El meu avi explica que va ser el primer en sortir-ne, a inici de maig de 1939, amb l’ajut d’un diputat comunista francès.

 

Els companys de viatge

Destacades

LLUÍS PESSARRODONA JORDANA. Castelltallat, Sant Mateu de Bages, 1910.

 Va néixer al nucli Castelltallat, dins l’actual terme de Sant Mateu de Bages l’any 1910, sent el segon de vuit germans. El seu pare feia de carboner i amb la família es va traslladar, l’any 1914, a viure a Súria. El Lluís va estudiar uns pocs anys a l’escola del Poble Vell, on va aprendre a llegir i escriure, però de seguida va abandonar els estudis per ajudar el seu pare a les feines del bosc.

Just abans de ser cridat a files, l’any 1937, es casa amb Antònia Riera Gall, de Callús. Un cop incorporat a l’exèrcit republicà, el mes de juliol, és destinat a la secció de TRANSMISSIONS del quart batalló de la 122 brigada Mixta de la 27a Divisió, on assolirà el grau de sergent. Allí coincideix, primer, amb en Joan Farreras i, després, amb el Tista, incorporat a la Lleva del Biberó. Durant la retirada, es troben amb en Lluís Sala i passen junts a França, per Saint Laurent de Cerdans i, finalment, són internats al camp de Septfons. Després ingressa en un batalló de treball a Caylús, fins que pot tornar a casa durant l’any 1940.

Tot i que part de la seva família es va haver d’exiliar a França, el Lluís s’instal.la a Súria on treballa de recader i en una serradora del poble. Més tard entra com a jardiner a les mines de potassa. L’any 1953 nasqué la seva única filla, l’Herminia. En Lluís Pessarrodona va viure a Súria fins pocs anys abans de morir, l’any 2004, a la ciutat de Terrassa.

 

JOAN FARRERAS CUSCÓ. Vallirana, Baix Llobregat, 1915.

És el germà gran d’una família de tres. Va néixer l’any 1915 al barri de Les Casetes de de Vallirana. Va estudiar a la població veïna de Cervelló i va començar a treballar ajudant el seu pare fent de pagès, ofici que combinava amb el d’escorxador de porcs, a les nits, per les masies del poble.

Fou cridat a files a l’abril del 37 –era de la lleva del 36- i es va incorporar a la secció de TRANSMISSIONS del quart batalló de la 122 Brigada Mixta, dins de la 27a Divisió. Com a caps superiors va tenir el sergent Lluis Pesarrodona, i el sergent Joan Grau, i, al cap de poc, fou nomenat caporal.

Durant la retirada, amb els altres tres companys, va passar cap a França per Saint Laurent de Cerdans i, després, fins a Septfonds on va estar tancat en el camp de concentració fins que va retornar a l’estat espanyol. Un cop a Espanya va ser reclòs al manicomi de Reus com a presoner, d’on va ser alliberat després d’obtenir un salvo conducte.

En el seu retorn a Vallirana, coneix la defunció del seu germà mitjà, de la Lleva del Biberó, mort al poc temps del seu retorn de la Guerra Civil, a causa de les seqüeles de la guerra. Es casa, té dos fills i treballa en diversos oficis: pagès, paleta, i metal·lúrgic fins que es va jubilar. En Joan Farreras no es va retrobar amb els seus antics companys de guerra fins l’any 1981. Va morir l’any 1992 pocs dies abans de complir els 77 anys, a la mateixa població que el va veure néixer.

 

 

JOAN BAPTISTA GARCÍA ARGÜELLES – “TISTA”. Santa Rosa, Mieres, Astúries, 1920.

És el tercer membre d’una família de quatre germans dedicada a la mineria. A final de la dècada dels 20, el pare es traslladà a treballar a Beceit (Aragó) i, poc temps després s’hi uní tota la família. Al cap de pocs mesos es traslladaren fins a Súria, on el pare va començar a treballar a la mina de potassa. A inici dels anys 30, amb 12 anys d’edat, el Joan Baptista entra d’aprenent a la fusteria Sibila-Santamaria i combina aquesta feina amb l’escola, primer, i, després, amb l’ofici de barber.

Els primers anys de la guerra, el Tista els viu com una aventura i, fins i tot, intenta entrar voluntari a l’aviació, però el seu pare li ho impedeix. L’abril del 1938 és cridat a files, dins la coneguda com la Lleva del Biberó. Al front, coincideix amb el Farreras i Lluís Pessarrodona, de Súria, deu anys més gran que ell, qui el fa entrar a la secció de TRANSMISSIONS. Participa a les batalles de el Merengue i l’Ebre.

Durant la retirada, els 3 companys es troben amb Lluís Sala i passen junts la frontera per Saint Laurent de Cerdans i, després, són internats  a Septfonds. Posteriorment, en Tista ingressa en un batalló de treball a Caylús, fins que l’any 1940 pot tornar a Súria. Allà es casa, té un fill i una filla i treballa de fuster fins a la jubilació. A Súria es retroba amb el Lluís Pessarrodona i amb en Lluís Sala i  comencen junts a recórrer els espais on havien combatut durant la guerra. A l’any 1981 decideix agafar el llistat de telèfons de Vallirana i provar de localitzar al vell amic Ferreras, de qui fa més de 40 anys que no en té cap notícia. Aquest és l’inici del documental TRANSMISSIONS i de la història d’un retrobament marcat per la recerca de la memòria i l’amistat.

En Joan Baptista García Argüelles, Tista, va morir a Súria l’any 2004.

 

FELICITAT BARALDÉS PORTÍ. Santpedor, 1922.

La Felicitat Baraldés és la meva àvia. Va néixer l’any 1922 a Santpedor, a la masia de Cal Saleta. Era la segona de… sis, set germans… Ella mateixa es descompta quan li preguntem. El seu germà gran, amb qui es portava poc més d’un any, va morir a la batalla del Merengue l’any 1938 i, després, els seus pares encara van tenir una altre filla, és a dir que de fet eren set germans.

De petita va anar a l’escola a Santpedor i treballava a casa seva en les feines agrícoles. Després va aprendre a cosir. Un cop acabada la guerra, va començar a festejar amb el meu avi i es van casar quan va tornar del servei, l’any 1943. Aleshores van instal·lar-se a Callús, on tenien un molí de gra en una casa del carrer Montserrat. L’any 1946 va néixer la seva única filla, la meva mare. A casa de la meva àvia no van saber mai on va ser enterrades les despulles del seu germà.

 

ANTON BARALDÉS PORTÍ. Santpedor, 1920.

Era l’hereu de la casa de Cal Saleta, una masia prop de Santpedor, on va néixer l’any 1920. De petit va anar a l’escola a Santpedor. Quan va esclatar la guerra tenia 16 anys.

Va ser mobilitzat l’abril de 1938, amb la lleva del Biberó. Després d’un dia d’instrucció a la caserna Carles Marx de Barcelona, va ser enviat a Vic. A final d’abril, es destinat al front del Segre, dins la 60a Divisió. L’Anton envia cartes a la família des de Tàrrega, el Palau d’Anglesola i Ivars d’Urgell, des d’on, el dia 15 de maig, va escriure la darrera. El 22 de maig comença el combat del Merengue i, al dia següent, mor a la batalla, a prop de la Sentiu. La família mai ha sabut on va ser enterrat.