Tornem a l’inici. Presentació a Roquetes, Baix Ebre.

Aquest dijous 26 de març a La Lira de Roquetes projectem el documental Transmissions a dos quarts de 10 del vespre.

Cartell febrer Transmissions

 

Ens fa especial il·lusió ser a Roquetes, on Lluís Sala va fer la instrucció abans d’anar al front, l’abril de 1937 com ho recull el seu diari de guerra.

IMG_0944

 

Allà va ser-hi fins el dia 4 de juny quan va ser traslladat a l’aquarterament que hi havia al Castell de Tortosa on hi restaren fins el dia 19 de juny, data en què agafaren el tren cap al front, cap a Grañén (Osca).

 

 “Ens van tenir dos mesos i mig allà i quan ens varen portar al front encara no sabíem què era un fusell. Encara no ens en havien ensenyat mai cap. Només ens ensenyaven a marcar el pas i res més.” 

“Vam anar-hi en tren, tot bé. Vam arribar un dia al vespre. Havíem marxat un matí d’aquí a Barcelona i vam arribar al vespre a Tortosa. I sé que en lloc de portar-nos a un “quartel” ens van portar a un cinema d’allà dintre a Tortosa i vam dormir a les butaques del cine. I el dia abans havia anat l’aviació del Franco a bombardejar Tortosa. I llavors l’endemà ja ens van traslladar a Roquetes, que és a mitja hora de Tortosa i allà hi ha un observatori del firmament molt important, doncs a sota l’observatori hi havia un convent de frares i aquell convent de frares el van fer servir per “quartel”, ens van portar allà. Però estava tot tant, tant, tant desorganitzat que ens van donar un parell de mantes a cada un i ens van dir: <<si trobeu un “puesto” per anar a dormir hi podeu anar amb tota tranquil·litat, no heu de venir aquí al “quartel”.>>

“I sí, vam buscar allà tocant el riu Ebre, allà a Tortosa al carrer Indústria en una barriada que en diuen Les Ferreries, vam trobar com una fonda, posada, com un hostal: Posada La Aragonesa, i ens hi van voler i ens van deixar a davant d’aquest. Ells tenien com un restaurant i una altra caseta a l’altre cantó del carrer i allà als baixos d’aquella casa ens van deixar dormir als set que anàvem d’aquí a Callús i dos que se’ns van afegir de Navarcles.” 

“El dissabte a la tarda et deixaven marxar i t’havies de pagar el viatge, això sí. I  venies i t’estaves tot el diumenge aquí però el diumenge al vespre ja te n’havies d’anar a dormir a Barcelona per agafar el primer tren que sortia de l’estació de França cap a Tortosa el dilluns al matí, per arribar a les deu o onze a Tortosa.”

 “En un d’aquests dissabtes que et donaven permís un va marxar cap a Xile. Llavors n’hi va haver dos, un feia d’escrivent i ja es va “enxufar” en unes oficines de Tortosa, militars; i un altre que era xofer també ja es va “enxufar” a portar un camió. Vet aquí que dels set i dos nou que érem amb aquells dos de Navarcles ja només quedàvem sis.”

 

Lluís Sala, a la segona fila al centre, amb Joan Farreras a la seva esquerra i dos companys més, al pati del convent de frares de l'Observatori de l'Ebre (Roquetes)

Lluís Sala, a la segona fila al centre, amb Joan Farreras a la seva esquerra i dos companys més, al pati del convent de frares de l’Observatori de l’Ebre (Roquetes)

El mateix espai de la fotografia a dia d'avui. La font va ser desplaçada al centre del pati en una remodelació posterior.

El mateix espai de la fotografia a dia d’avui. La font va ser desplaçada al centre del pati en una remodelació posterior.

 

Als darrers anys del segle XIX, la Companyia de Jesús va planificar la fundació de tres institucions dedicades a les ciències a Roquetes (Baix Ebre), prop de les facultats de Filosofia i Teologia que tenia a Jesús (Tortosa). Aquesta planificació va cristal·litzar en la creació de l’Observatori de l’Ebre, el Laboratori Químic i el Laboratori Biològic.

L’Observatori de l’Ebre va ser la primera de les tres institucions que va veure la llum el 1904. Es va ubicar prop de casa de camp de Sant Josep que la companyia tenia a Roquetes des de 1888. Els jesuïtes s’encarregaven del seu funcionament i aixecaren diversos pavellons meteorològics, elèctrics, sísmics, magnètics i astrofísics per a fer les observacions, una biblioteca i seminari. Al peu del turó aixecaren un edifici amb planta de ferradura, que era la residència dels frares. L’any 1916 les facultats de Filosofia i teologia es traslladaren a Barcelona, juntament amb el Laboratori i l’Institut Biològic, que amb el temps esdevindrien l’Institut Químic de Sarrià. Amb la dissolució de la Companyia de Jesús, l’any 1932 l’Observatori passà a dependre de la Diòcesis de Tortosa. fins que van ser expulsats d’Espanya a inicis de la República. Durant la Guerra Civil el Govern de la Generalitat n’assumí la gestió i la residència de frares fou habilitada per acollir els soldats republicans.

 Actualment l’edifici inclou la Bilbioteca Pública Mercè Lleixà i el casal d’avis de Roquetes.

 

Anotació

“Un documental emotiu i molt intel·ligent. La personalitat de l’avi del director ens recorda a la Maria Ros de La Plaga. Una d’aquelles persones que transmet immediatament una vida plena de circumstàncies extraordinàries i d’una emotivitat en primer terme impactant.”

          Àlex Gorina, La Finestra Indiscreta.

Transmissions en ruta

Transmissions continua el seu viatge per diverses localitats del país. Des de les Terres de l’Ebre, a Roquetes on Lluís Sala va realitzar la instrucció militar, fins a la frontera amb França, a Espolla, passant per Falset i repetint la Ruta amb Androna Cultura coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la República.

Dies abans de cadascuna confirmarem l’hora, el lloc i les activitats complementàries que realitzarem en cada acte.

Estigueu atents al web i al facebook.

Us hi esperem!

Transmissions

Transmissions Abril Primavera 2014