I – Per recuperar el testimoni dels supervivents de la Guerra Civil.

 

“Desde hace un tiempo que nos reunimos varias veces al año. Hemos llorado juntoen los montes de Balaguer y de Corbera e incluso en Francia, al recordar a los que no volvieron. Fuimos los cuatro camaradas, compañeros y amigos. Seguimos siéndolo y seguiremos porque así lo sentimos a pesar de todo. Juntos pasamos hambre, frío y miedo. No había diferencias. Afrontamos todos los peligros y sinsabores de la guerra.”

Joan Baptista García Argüelles, Tista

 

 

El tema que havia estat a la guerra ja el coneixia, perquè havia treballat amb ell a la fàbrica els anys 70. I algun dia que ens havíem trobat me n’havia fet esment, però clar, no podíem estar per parlar d’aquestes coses.”

“I va ser a partir del principis dels 90 que vaig descobrir el seu petit arsenal de guerra que té a casa. I des d’aquest moment que el que vam conèixer va ser no només un home que tenia una memòria prodigiosa, sinó que té una sensibilitat excel·lent per aquestes coses. I per mi, i suposo que també els hi passa a la gent del poble, és una mena de referència històrica.”   Ramon Fons i Vilardell.

Restes del castell de Gotmar, Callús.

 

 

La decisió d’escriure els fets que algun dia podreu llegir no ho faig amb cap pretensió de fer-ne una novel·la, sinó simplement per fer memòria dels  records de la meva vida, que sense ésser ni més ni menys que una altre ha estat una vida marcada per la guerra.”    Joan Baptista García Argüelles, Tista 

Trobada de la 27a Divisió a Lluçars, La Noguera, juliol de 1993.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>