III – Per evidenciar silencis que han durat massa anys.


“Potser la part més injusta d’aquesta història de la postguerra i més tard de la democràcia és que 30 anys després de la mort del dictador, en alguns llocs, els fills que aleshores eren petits i ara ja són molt grans, encara estan lluitant per desenterrar els seus morts amb dignitat.”   
Joan Vilarroya Font.

  

         

              A Camarasa reposen alguns dels morts a la batalla de El Merengue.

 

“Amb la història hauríem d’entendre que les coses del passat pesen tant que cal tenir-les presents. I justament som un país que a vegades ens falta molta memòria. El tòpic aquell de la mateixa pedra…”  Ramon Fons Vilardell. 

  

Memorial de les Camposines, La Fatarella, on reposen les restes dels morts a la batalla de l’Ebre.

 

“La desmemòria crec que incideix en la valoració que fem de la paraula democràcia i del contingut que li posem… Jo no sé si la majoria dels ciutadans diferencia exactament entre dictadura i democràcia. No n’estic gens segur de què hi posen a dins més enllà de les eleccions. Alhora de definir-la, la democràcia és criticada perquè és un joc exclusivament de partits i eleccions, cosa que a vegades sembla. Però no és veritat. Que et deixin portar els cabells curts o llargs, que t’insultin o et fotin pinyes perquè vas de la mà amb algú que no és la teva parella oficial… tot això també és la dictadura i la franquista en particular.”  Martí Marín Corbera.

Cementiri espanyol a Septfonds, 
Departament Tarn et Garone, França.


 

 

Un comentari a “III – Per evidenciar silencis que han durat massa anys.

  1. Moltes gràcies.
    Gràcies per la vostra feina i per ajudar-nos a recordar una part de la nostra història que va quedant impunement oblidada.
    Endavant

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>