75 anys de l’inici de la Batalla de l’Ebre

Enguany se celebra el 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre que va començar tal dia com avui, 25 de juliol, diada de Sant Jaume, a un quart d’una de la matinada quan les tropes republicanes van creuar el riu per tres flancs. Al nord, per la zona de Faió-Mequinença, al sud, per davant d’Amposta i a la zona central per Riba-roja, Flix, Ascó i Benissanet.

Començava així la batalla més sagnant i decisiva de la guerra en la que els republicans van patir 70.000 baixes, amb 20.000 morts, i els franquistes 60.000 baixes, amb 10.000 morts, segons dades aproximades, en un episodi que s’allargà durant 115 dies. Finalment, la victòria de l’exèrcit franquista va propiciar la conquesta de Catalunya i va accelerar el final de la guerra.

Durant aquests mesos s’han organitzat diferents actes en record d’aquells fets i les víctimes que s’allargaran fins el dia 16 de novembre quan les últimes unitats del XV Cos d’Exèrcit Republicà van abandonar el marge dret de l’Ebre a l’altura de Flix.

Com cada any, el dia 25 de juliol, l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 ha celebrat el seu homenatge a la cota 705 de la serra de Pàndols, on es troba situat el Monument a la Pau. Enguany han anunciat que el 2014 organitzaran per últim cop l’homenatge a la Cota 705. Tindran 94 anys.

 

L’equip de Transmissions ens volem afegir en aquest homenatge. Celebrem que fa un any enllestíem el rodatge del documental precisament a la Cota 705, entrevistant als darrers supervivents de la Batalla. L’emoció i el record van ser ben presents en aquell dia calurós de juliol. Aquest recull fotogràfic de la trobada de l’any 2012 i del nostre rodatge d’aquell dia va dedicat al seu record i homenatge.

Informació a: Diari de Guerra i Memorial Democràtic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>