III – Amb la intervenció d’historiadors i experts en polítiques de memòria.

POL GALITÓ MARTÍ - President de l’Associació d’Estudiosos del Front del Segre.

Captura de pantalla 2013-09-08 a les 20.44.14“Quan investiguem la Guerra Civil i sobretot amb tema de les restes penses que aquí no hi ha hagut guerra. Perquè en el cementiris no hi ha tombes, en els camps no hi ha tombes… I evidentment en una guerra hi ha morts. Què va passar? Doncs bé, s’enterraven allà on podien, sobretot els republicans. (…)

Aquí es van oblidar els republicans i arriba un moment que es vol recordar que també hi va haver morts republicans. I hi ha un govern que té un interès sobre aquest tema i es recuperen aquests espais. I ara resulta que després de gastar-nos molts diners, ara ens n’oblidem… Ja que no se’n fa manteniment. (…) I al fi i al cap és un patrimoni de tots, de tots nosaltres.”

 

DAVID TORMO BENAVENT - Coordinador del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. 

Captura de pantalla 2013-09-08 a les 20.46.25

“Arribem uns 60 anys tard. Si descomptem el període de la dictadura, la democràcia o el govern català va trigar dues dècades en treballar en aquest sentit. També és cert que el país tenia unes altres necessitats i urgències. Però sí, realment hem perdut molts testimonis vius, molts testimonis orals, que han desaparegut perquè biològicament se n’han anat. Però d’altra banda, tot i que potser s’ha arribat tard com a mínim quan s’hi ha arribat s’ha fet amb la força necessària per a que els projectes es facin realitat i no es quedin al calaix.”

 

JOAN VILLAROYA FONT - Catedràtic d’Història Contemporània de la UB.

Captura de pantalla 2013-09-08 a les 20.47.11

“És un tema molt complex i a vegades penso que hi ha gent que necessita el permanent record d’un determinat fet històric (…) Jo evidentment penso que tota la gent que va patir mereix el seu lloc a la història i el seu reconeixement. Però davant un espai que té un cert record ens podem preguntar: “Què s’ha fet o no s’ha fet? Es suficient o no és suficient?” Aquest és el paràmetre. Perquè tu em dius, a Septfonds no queda res, a Sant Llorenç no queda res… només queda una placa.

Però aleshores, què hem de tenir si no són aquests records? Què ens queda d’altres fets del segle XIX? Una placa. El que passa és que és una història que encara és viva a través dels descendents. Però d’altres fets de la història, en tenim més que una placa o un monument? Doncs aquí hi ha la placa i el monument. És suficient o no és suficient? S’ha fet o no s’ha fet en el moment oportú? De cada un de nosaltres quan hagi passat unes dècades en tindrem alguna cosa més que una placa en algun lloc concret?”

 

 

MARTÍ MARÍN CORBERA - Professor d’Història Contemporània de la UAB

“Memòria sigCaptura de pantalla 2013-09-08 a les 20.50.15nifica dir què hi ha en el passat que vulguis que sigui motiu d’homenatge i emulació, i el que es tracta és de recordar la memòria democràtica (…) el no tenir aquest objectiu clar implica que quan algú vol fer una política de commemoració o d’homenatge et pugui sortir qualsevol cosa, des de l’anècdota fins a la crònica despullada de qualsevol valoració i que es malentengui una espècie de plantejament de neutralitat absurda i equidistant. Entre la dictadura i la democràcia no hi ha equidistància ni neutralitat. O vols la una o vols l’altre, no hi ha volta de full. I això és el que ha faltat perquè crec que això ajuda a debilitar la democràcia.

I crec que és una conseqüència d’aquesta esquizofrènia respecte a la guerra civil que hi ha persones en aquest país que no estan segures que en el bàndol vençut fos el que defensava la democràcia. Amb l’excusa que en bàndol vençut hi havia persones que no la defensaven, doncs probablement sí, però en el bàndol vencedor no n’hi havia cap que la defenses i em penso que això hauria de ser el paràmetre essencial alhora de jutjar-ho.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>