LLUÍS SALA SALA. Callús, Bages, 1915-2014

1A102

 

Va néixer a la casa de Cal Filosa, dins el terme municipal de Callús, en el si d’una família pagesa dedicada al conreu de cereals i a la vinya. És el petit de 5 germans. La seva infància transcorre entre la casa pairal i el poble, on va a l’escola fins als 14 anys. Durant la República, la família pertany al sindicat agrícola de la Unió de Rabassaires i el meu avi simpatitza amb els anhels i esperances de progrés social que anuncia el nou règim.

Amb l’esclat de la guerra,és cridat a files, l’abril de 1937, i s’integra al segon batalló de la 122 Brigada Mixta de la 27a Divisió amb la qual participarà a les principals ofensives del front de l’Est: Belchite, Jaca, Terol, el Merengue, i l’Ebre; primer, a la secció de metralladores i, després, dins la secció de TRANSMISSIONS, obtenint el grau de sergent. Al gener de 1939, amb la retirada de l’exèrcit republicà coincideix amb els altres tres companys, el Pessarrodona, el Farreras i el Tista, i junts creuen la frontera per Saint Laurent de Cerdans, on és internat, juntament amb els seus companys, al camp de concentració habilitat per a fer front a l’arribada de milers de refugiats. A finalde febrer, la majoria dels retinguts són traslladats a l’interior de França, al camp de Septfonds, que consta ja d’unes infraestructures més consolidades.

Gràcies als contactes amb un diputat comunista francès, aconsegueix ser un dels primers presoners que pot sortir del camp i tornar a casa, després d’un rocambolesc viatge, acompanyat de capellans i contrabandistes. L’any 1940 és cridat a files per a fer el servei militar amb l’exèrcit de Franco a La Coruña. A la tornada, es casa amb Felicitat Baraldés i viuen a Callús; tenen una filla, i combina els treballs a la fàbrica amb l’explotació d’un molí familiar.

Amb el pas dels anys, el Lluís es comença a interessar per la Guerra Civil i, a partir dels anys 70, juntament amb d’altres supervivents de la seva divisió, visiten diferents  fronts i escenaris bèl·lics. Actualment viu a Callús i la seva vida transcorre entre l’hort, la llar dels jubilats, els llibres i la memòria d’una vida intensa. Lluís Sala va morir a Manresa l’11 de maig de 2014.

5 comentaris a “LLUÍS SALA SALA. Callús, Bages, 1915-2014

 1. Em sembla molt interessant poder conèixer més coses de la vida de Lluís Sala, un home que sap ser generós amb els que volen aprendre, i que són tan necessaris per a la “transmissió” dels coneixements.

 2. Tinc 68 anys i el meu pare va estar a transmisions a Belchite i la Batalla de l´Ebre. Ara tindria 96 anys i es deia RAMON TORRES RIERA de Sant Guim de Freixanet.
  Tinc fotos del front i l´entrada a Belchite.
  Pot ser que el conegesiu ?
  Tornareu a passar el documental ?

 3. Hola Joan, en principi està previst que al mes de gener presentem el documental a Súria i a Manresa, anirem actualitzant les informacions en aquesta pàgina i al facebook. Coneixeu a quina divisió o BM estava enquadrat?
  Moltes gràcies,
  Jordi

 4. Hola Joan, el meu vesavi va servir en la 27 Div. 124 BM en transmissions, es deia Manel Ferrer, va ser greument ferit durant la batalla de l’Ebre, retirat del front, va morir al hospital de Figueres al decembre del 38. La meva vesavia va morir fa un parell d’anys i vaig trobar totes les cartes que va enviar des del front. Si volguessis informació al respecte no dubtis en posar-te en contacte amb mi, estaria encantat de coneixe-us.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *